top of page

Diari de campanya (7). Un Canet amb un espai digne per a tothom!


Ahir va tenir lloc el primer dels 4 debats temàtics a Ràdio Canet amb un representant de les diferents candidatures que es presenten a les eleccions i que actualment formen part del consistori. El posicionament de SOM CANET respecte al tema proposat (urbanisme, obres, medi ambient i platja) va ser el següent:

Partim de la base que el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) defineix un poble equilibrat, sostenible i cohesionat, el model que sempre hem defensat i donat suport amb certs matisos que es poden resoldre durant la seva execució. Aquest és un pla de llarg recorregut en el temps i, per tant, cal prioritzar-ne les actuacions pel proper mandat. Nosaltres n'hem establert quatre:

1. Habitatge: d'acord amb les darreres dades disponibles del cens d'habitatges de l'INE, a Canet la majoria dels habitatges principals són de propietat mentre que el parc de lloguer és molt baix (13,75%), molt més que al Maresme (18,43%) o a Catalunya (21,0.3%). Cal, per tant, revertir aquesta situació si es vol que els joves tinguin possibilitats reals d'emancipar-se. I la nostra proposta és fer-ho a partir d'un Pla d'Habitatge Públic que possibiliti el lloguer assequible, la creació d'habitatge social (com a mínim les 24 unitats dotacionals que preveu el POUM) i la cessió d'us (masoveria urbana). Aquest pla el complementarem amb programes d'impuls i ajut públic a la millora i rehabilitació del parc d'habitatges existents amb criteris de sostenibilitat, estalvi energètic i accessibilitat per, així, poder-los incloure al mercat del lloguer assequible. I, finalment, regular que les noves promocions residencials de més de 600m2 destinin un 30% de la superfície per habitatges de protecció pública.

2. Mobilitat: El parc mòbil a Canet es troba en constant creixement. Al 2017 es composava per 8.995 unitats de les quals 6.067 eren cotxes. Sembla obvi que aquesta quantitat difícilment es pot encabir en els carrers del poble. Cal, doncs, invertir decididament en un Pla de Mobilitat que prioritzi el vianant, redueixi l'ús del vehicle privat, millori el transport públic i garanteixi l'eficiència del conjunt de la xarxa de mobilitat. Com ho plantegem fer? Amb dos nous aparcaments públics a la zona dels Vagons per afavorir l'intercanvi modal i als entorns de la Plaça 11 de Setembre per donar servei a la part alta del municipi. Amb l'increment de freqüència dels trens de rodalies, negociant amb l'ATM la inclusió de Canet en la zona tarifària i ampliant el número de parades del bus Canet-Calella per donar servei al centre del poble. I, per últim, dotant el municipi de suficients passos a nivell per accedir amb seguretat a la façana litoral prioritzant, en aquest sentit, la zona de l'Avinguda Maresme.

3. Equipaments: certament Canet té un dèficit important d'equipaments però el rigor que presideix les nostres actuacions ens impedeix fer una carta al reis en aquest sentit ja que som plenament conscients que els recursos d'inversió del pressupost municipal són limitats. Així, proposem fer allò que realment sigui viable tècnicament i es pugui pagar: acabar l'Odèon i fer realitat un nou pavelló poliesportiu ja que l'actual es troba saturat. Si ens creiem que l'esport és important aquesta és una necessitat que no admet més dilacions. Però no ens quedem aquí, conscients de la resta de necessitats ens proposem redactar els projectes executius d'una nova biblioteca i sala d'exposicions, un casal d'avis públic i el nou cementiri de tal manera que, en funció de la disponibilitat pressupostària, es puguin portar a la pràctica en propers mandats.

4 Millora de l'espai públic: som plenament conscients que cal dignificar els carrers, parcs i places de Canet amb un Pla de Reurbanització i millora de tots ells i disposar d'espais on tots els que convivim al poble puguem desenvolupar-nos (per això també crearem 3 espais per la lliure circulació dels gossos en horari regulat i els reservarem un espai a la platja durant la temporada d'estiu). I, efectivament, convertirem la façana litoral en el gran parc urbà del municipi, recuperant la vegetació mediterrània i dotant-lo de totes les infraestructures necessàries per als diferents usos (esbarjo, esport i salut) i ens dotarem d'un nou Pla d'Usos de la Platja que garanteixi les seves potencialitats i manteniment durant tot l'any. Però l'espai públic no només el trobem dins la trama urbana sinó que cal prestar atenció a les zones periubanes posant en valor els terrenys agrícoles en desús i la gestió de la massa forestal mitjançant convenis de col·laboració amb els propietaris. I, com no, disposarem d'un programa de manteniment pels nostres connectors naturals: la xarxa de rieres i rials. Per últim, elaborarem un Pla especial de protecció del Patrimoni Natural de Canet participat per propietaris, ADF, naturalistes i entitats interessades en la conservació del nostre patrimoni natural.

Partim d'una certesa objectiva: l'espai urbà de Canet es pot millorar i necessàriament ha de millorar. Canet necessita una posta a punt que combini dues actuacions clau i indissociables: més civisme (l'espai públic és de tothom i totes i tots l'hem de respectar!) i uns serveis públics de qualitat al 100% de la seva capacitat efectiva. Aquests són els dos eixos sobre els que pivotarà la nostra acció del manteniment de l'espai públic:

Civisme: les campanyes d'educació i sensibilització en tinença responsable d'animals, reciclatge, respecte al mobiliari urbà, pintades i grafits, consum d'alcohol a la via pública i comportaments ètics i cívics són importants. Ho sabem tots. Però també sabem que creativitats més o menys reeixides per si soles no aconsegueixen l'efecte desitjat si no van acompanyades d'agents cívics al carrer i més presència policial de proximitat. Així, la nostra proposta per tancar aquesta anella passa per incorporar un mínim de 4 nous agents de la policia local, educadors de carrer per sensibilitzar, respondre els dubtes o rebre suggeriments de la població i ser taxatius en l'aplicació del règim sancionador contemplat a l'Ordeança de Civisme davant comportament impropis que perjudiquen a tothom.

Serveis públics de qualitat: en aquest àmbit proposem indexar als serveis de neteja i recollida de residus indicadors de qualitat que ens permetin conèixer en tot moment l'eficàcia de la seva actuació i corregir tot tipus de disfuncions que es puguin produir però també creiem absolutament necessari disposar d'un servei d'intervenció immediata que pugui resoldre qualsevol incidència a carrers, parcs i places.

Som conscients que el sistema de recollida porta a porta de residus és la millor opció per Canet. I no perquè sí, sinó perquè és el més eficaç en percentatge de residus recollits selectivament i perquè aquest increment permet a l'ajuntament disposar de més ingressos que revertir positivament a la taxa de recollida d'escombraries. Ara bé, també sabem que cal millorar el servei ja que hi ha gent que no el pot realitzar per motius més que justificats i que s'ha de prestar a un preu just i equitatiu. D'aquí que proposem millorar-lo amb 3 àrees d'emergència videovigilades i amb mecanisme d'accés i control i amb la implantació del pagament de la taxa per generació, de tal manera que qui més residus produeix més paga.

Aquesta és la nostra proposta en matèria d'espai públic. Una proposta viable i que no fa volar coloms. Compareu-la amb d'altres i jutgeu vosaltres mateixos!


Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page