Diari de campanya (4)
Passegeu per Canet sovint? Amb els ulls ben oberts? Doncs molt probablement coincidirem si diem que l'espai públic del poble (carrers, parcs i places) podria millorar substantivament. Podríem dir que no n'hi ha per tant o que aquesta no és una situació exclusiva de Canet, que hi ha molts pobles i ciutats que es troben en les mateixes circumstàncies, però aquest exercici seria estèril ja que no contribueix a resoldre el problema. Perquè sí, és cert, a Canet tenim un problema que cal resoldre. I el primer pas per fer-ho és reconèixer-lo.
Una vegada reconegut es quan es poden posar en valor els dos instruments clau per gestionar l'espai públic: el civisme i les competències municipals en aquesta matèria. Un i altre són indissociables i, per tant, cal actuar en ambdós fronts. Partim de la base que l'espai públic és, per definició, l'espai compartit on s'han de compatibilitzar els diferents usos que requerim els qui l'habitem (mobilitat, oci, esport, lleure, salut...), on l’individu es realitza en tant que ciutadà que exerceix els seus drets amb i davant els altres i que es basa en dos pilars fonamentals. El civisme i la convivència democràtica, plural, segura i lliure.
Si partim de la base que l'espai públic és l'espai comú de tota la comunitat cal que totes i tots els que en gaudim ens corresponsabilitzem en la seva neteja i manteniment plantejant-se així un model sostenible amb un urbanisme social, participatiu i cívic basat en l'eficàcia i el foment de les conductes cíviques, així com el respecte a les persones, els objectes del mobiliari urbà i el medi ambient.
Com podem incidir per aprofundir en el civisme? Des de SOM CANET proposem incentivar els comportaments cívics a través de campanyes periòdiques de sensibilització en els següents àmbits: tinença responsable d’animals, reciclatge, respecte al mobiliari urbà, pintades i grafits, consum d’alcohol a la via pública i comportament ètic i cívic. Campanyes que no només s'han de basar en creativitats més o menys encertades i difoses a través dels mitjans de comunicació locals sinó que també impliquin la presència al carrer d'agents cívics que informin, sensibilitzin i assessorin a la ciutadania sobre les ordenances municipals en l'àmbit del civisme, per reforçar els bons hàbits, el respecte mutu, la convivència entre veïns en l'espai públic i recullin qualsevol incidència que l'afecti a més de suggeriments, consultes i opinions.
És suficient aquesta tasca? No si no l'acompanya de dos aspectes més: l'aplicació taxativa del règim sancionador de l'Ordenança de Civisme actualment vinent i el fet de disposar d'un model de policia local de proximitat (reforçada amb, com a mínim, 4 nous agents) que, per sobre de tot, previngui les conductes incíviques i actuí de produir-se aquestes.