top of page

Diari de campanya (2)


El model de poble que SOM CANET pretén construir es basa en un principi essencial: que a Canet tothom pugui viure i treballar dignament. No es una frase feta ni un eslògan més o menys encertat sinó una voluntat basada en certeses objectives. És ben cert que Canet es viu bé, però no tothom gaudeix de les mínimes condicions per universalitzar aquest concepte. Veiem-ho amb algunes dades per centrar la qüestió:

  • Taxa d’atur a 31 de desembre de 2018: 11,10% (a Catalunya la taxa és del 10,90%, lleugerament per sota). Ara fem un exercici: posem noms i cognoms als 814 veïns i veïnes que volen treballar i no troben feina (un 59% dones). Segur que ens surt alguna persona coneguda.

  • Sumeu-hi els 470 canetencs i canetenques, fonamentalment joves, que han hagut de marxar a l’estranger perquè bona part d’ells aquí no tenen possibilitats d’accedir a una feina.

  • Total persones aturades i persones que han hagut de marxar: 1.280 persones.

  • Mirem ara els nous contractes que s’han produït al 2018: 194 (el 71% contractes temporals per no dir precaris).

  • On treballa la gent de Canet que té la sort de treballar? Doncs majoritàriament al sector serveis (un 78%) i a la indústria (un 21%) i no perdem de vista que la majoria per anar a treballar cada dia s’han de moure cap a altres poblacions.

Amb aquestes dades a la ma és evident que cal invertir esforços per revertir la situació més enllà d'aprofitar la situació d'una millora en la conjuntura econòmica a nivell macro però que quan baixem a nivell micro veiem que els efectes de la crisi iniciada a l'any 2007 encara cuegen (agafeu com a exemple la precarietat detectada en la contractació abans esmentada o la devaluació salarial patida i no recuperada). Què podem fer, doncs, per millorar l’economia local i contribuir a generar llocs de treball? A SOM CANET ho tenim clar: prioritzar aquesta qüestió amb dos objectius clars. Posar les bases per diversificar l’economia de Canet i fer-la competitiva i incentivar i recolzar la contractació estable, l’emprenedoria i la segona oportunitat.

I com ho volem fer això? Som conscients que els ajuntaments no tenen competències plenes en ocupació. És ben cert i segur que ho sentireu dir moltes vegades, especialment a qui no prioritza la feina digna com a garantia de cohesió social. Però és ben cert que des dels municipis es pot actuar i, per fer-ho, és absolutament necessari sacsejar el Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament i orientar-lo estratègicament a donar servei a les empreses de Canet, als autònoms i als nous emprenedors i vincular-lo estretament al Departament de Benestar Social per, coordinadament, ajudar a qui no té feina.

I, per acabar, anem a les propostes concretes:

Bateria de projectes per modernitzar l’economia canetenca:

  • Innova per recolzar als emprenedors d'alt valor afegit i nous jaciments d'ocupació (economia verda, serveis d'atenció a les persones...).

  • Nous Horitzons Tèxtils per modernitzar un sector tradicional de Canet i, a partir de l'Escola de Teixits de Punt, focalitzar-lo en la recerca, innovació i noves funcionalitats tèxtils.

  • Canet Cultura per aprofitar el potencial que ens donarà l’Odèon, entès no només com un equipament cultural sinó com a punta de llança d'activitat econòmica centrada en tres potes: formació professional (arts escèniques i imatge i so), producció, difusió i indústria auxiliar.

  • Canet Comerç per posar en valor el comerç de proximitat, modernitzant-lo per esdevenir més competitiu mitjançant la formació, l'assessoria i la consultoria especialitzada i continuada.

  • Canet Agricultura Ecològica centrat en posar a ple rendiment terrenys agrícoles en desús per potenciar els productes de Km 0.

  • Captació per atreure inversions productives de valor afegit que generin nova ocupació en espais del casc urbà on és compatible l’activitat econòmica amb l’habitatge, així com en el Polígon Industrial.

Bateria de projectes per facilitar a les empreses i als autònoms la contractació estable: bonificacions fiscals per a la implantació d'activitats econòmiques vinculades a la generació de nous llocs de treball estable, impuls al cooperativisme i tramitacions administratives més àgils.

Bateria de projectes per ajudar a qui no té feina: més recursos en programes d’orientació, formació i capacitació i intermediació amb les empreses, segona oportunitat a l’ex-autònom o ex-empresari, ampliació dels Plans Ocupacionals i contractació pública mitjançant plans ocupacionals i en plantilla.

Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page