Jordi Planet i Rovira
PLOU SOBRE MULLAT
El darrer Ple, celebrat en data 29 de setembre, va aprovar per urgència i amb els únics vots del Govern Municipal (ERC i CiU) l’acord a què havien arribat la concessionària de l’abastament d’aigua potable al municipi, SOREA, i el propi Ajuntament i que, ras i curt, significa un increment substantiu del preu de l’aigua al municipi xifrat, entre el 15 i el 20%, cost que es repercuteix íntegrament a la ciutadania que veurà incrementats els seus rebuts.
El conflicte de l’aigua a Canet no és nou, ve de lluny, concretament del 2009 quan SOREA presenta a l’ajuntament un estudi econòmic per determinar una nova tarifa amb un increment del 22,33% per ser aplicada a 1 de gener del 2010. L’ajuntament no li contesta i aquesta l’eleva a l’organisme competent, la Comissió de Preus de la Generalitat de Catalunya, que l’aprova. SOREA, però, “només” aplica un 7% d’increment i 3 dies abans de celebrar-se les eleccions municipals del 2011 sol·licita a l’ajuntament que li aboni el diferencial no aplicat (un 15,22%) i aquí comença el ball de bastons. Cal reconèixer que en aquell moment el Govern Municipal (CiU, UMdC i PP), amb el recolzament de l’oposició, fa el que toca: defensar els interessos dels canetencs, denegar la proposta de SOREA i requerir a la companyia que presenti un estudi econòmic per verificar i determinar la tarifa del servei de subministrament d’aigua potable, així com els comptes dels exercicis 2009, 2010 i 2011 (inicialment no ho fa i quan es veu forçada a fer-ho en presenta fins a 4 versions diferents. Curiós, oi, que ni ells mateixos s’aclareixin amb els seus números?).
​
En fi, vist el vist, l’ajuntament és qui refà el números i aprova una nova tarifa pel 2013, beneïda per la Comissió de Preus, que va significar una rebaixa del 6% respecte al preu que els canetencs abonaven. Això si, pel camí, SOREA incorpora unilateralment dos conceptes nous a la factura del primer trimestre del 2013 i càrrega als abonats el 15,22% no aplicat a les tarifes del 2010 i 2011 i avisa que la regularització que l’ajuntament els hi havia parat es portarà a terme durant els anys 2013 i 2014. Tot i que l’ajuntament els requereix la paralització d’aquests “conceptes”, al segon trimestre SOREA continua aplicant-los. I mentrestant els canetencs a seguir pagant.
Això sí, de l’anàlisi que fa l’ajuntament dels comptes de l’empresa de 2009, 2010 i 2011 es conclou que, a més de la retribució que SOREA té establerta per contracte, va incorporar-hi despeses que no pertocaven a la concessió, que s’havien incrementat els costos per sobre de l’IPC sense justificar i que l’eficiència de la xarxa no arribava al 70% amb la consegüent pèrdua d’aigua i cost associat. En definitiva, una gestió ben poc modèlica. L’especialitat de SOREA, cobrar per sobre del què toca, no s’acaba aquí: els tres primers trimestres del 2015 tornen a cobrar de més i, de nou, l’ajuntament els requereix que tornin als abonats l’excés de facturació.
Òbviament, tot aquest reguitzell de fets ha acabat als jutjats amb 8 contenciosos que el “gran” acord de l’actual Govern Municipal amb SOREA deixa sense efecte. Bo és recordar que d’aquests contenciosos, 4 són contra l’ajuntament per denegar les tarifes regulacions abusives que havia presentat SOREA, 1 de l’ajuntament contra SOREA per haver elevat la seva tarifa de preus del 2009 a la Comissió de preus i 3 de SOREA contra la Generalitat per aprovar tarifes proposades per l’ajuntament. I, dic jo, si l’ajuntament s’ha mantingut ferm en la defensa dels interessos dels canetencs, què és el que ara ha fet canviar d’opinió al Govern Municipal? No oblidem que una part d’aquest govern (CiU) és la que en el mandat passat va iniciar aquesta batalla al meu entendre justa i que van ser recolzats en tot moment per la resta de forces polítiques presents al consistori i pel moviment ciutadà que es va crear al 2013 sota la denominació de “A Canet aigua clara ja!”.
Al meu entendre, possiblement, qui va estirar del carro en aquesta reclamació no van ser tant els polítics de l’antic Govern, que es van limitar a fer seguidisme, sinó l’interventor de la corporació. Amb el nou govern, hem canviat d’estratègia i d’arguments com l’increment de l’aigua en alta del 30% que va aprovar el Consell Comarcal i que s’hauria de repercutir a la tarifa que a partir d’ara hi hauran tarifes reduïdes per determinats col·lectius (aquestes sempre han existit però que poca difusió se n’ha fet entre la ciutadania) i que els litigis poden presentar un cost elevat per les arques municipals. I... Com és que en l’acord s’han deixat de posar que potser ja seria hora que SOREA es rasqui la butxaca fent inversions en una xarxa prou obsoleta que segueix malbaratant aigua que els abonats acaben pagant sense fer-la servir?
En fi, que la proposta especificada en bona part dels programes electorals de municipalitzar un servei essencial com és l’abastament d’aigua potable, el Govern l’ha deixat guardada al calaix dels mals endreços i oblidant-se que el seu principal objectiu és defensar els interessos dels canetencs, no de les concessionàries que es fan l’espavilat!